Ideální doba pro sběr ořechů je, když začínají pukat slupky a ořechy začnou samy padat. Tato doba nastala právě nyní. A protože vlašské ořechy bezesporu patří mezi naše domácí superpotraviny, pojďme si o nich něco povědět.
Jak sklízet, sušit a skladovat ořechy
Ořechy se nepokoušejte klátit, pokud jsou ještě zavřené, protože jsou nezralé a nepůjdou vyloupnout ze slupek. Buďte trpěliví, dokud nenastane jejich správný čas.
- Ořechy je třeba nejprve očistit (klidně i umýt a osušit).
- Následně se ořechy suší při teplotě maximálně 25 stupňů Celsia, nejlépe na sítu a v jedné vrstvě. Při vyšší teplotě jádra zhořknou nebo získají podivnou palčivou chuť.
- Po usušení uskladněte ořechy na teplém a suchém místě, nejlépe v měkkých proutěných koších či zavěšené v jutových pytlích.
Co dělat, když vás ořechy ušpiní
- Ruce zbarvené od ořechů dohněda vyčistíte nejlépe citronem.
- Potřísněnou látku namočte do teplé vody a vyperte v horkém octu.
Jak zacházet s vyloupanými ořechovými jádry
- Pokud budete přidávat do těsta nastrouhané ořechy, přidejte také trošku prášku do pečiva.
- Vyloupaná jádra nejlépe ihned zapracujte do jídla či cukroví, zbytek dejte do mrazáku nebo naložte do medu.
Cukroví z ořechového těsta, které má zůstat měkké, nechte jeden až dva dny v otevřené krabičce, aby mohlo přijímat vlhkost ze vzduchu.
Využití skořápek ořechů
Ořechy máme v oblibě nejen kvůli jádrům, ale spoustu možností využití nabízejí i skořápky. Kromě klasických vánočních lodiček se svíčkami z nich můžete udělat také půvabné ozdoby, například na vánoční stromeček. Jak?
- Třeba tak, že slepíte půlky skořápek zpět do původního tvaru a středem protáhnete stužku nebo nitku na zavěšení.
- Skořápky můžete barvit pomocí sprejů, polepit sypkými kuchyňskými materiály – například krupicí nebo mákem.
- Při slepování dvou půlek vnitřek skořápky neodstraňujte.
Tip
Pokud vám zbyly ořechy z loňské sklizně, rozhodně je nevyhazujte. Stačí, když je namočíte i se skořápkami na 4 až 5 dnů do osolené studené vody – budou zase jako čerstvé.