Zahrada

Co s vlašskými ořechy? Máme pro vás několik užitečných rad.

Ideální doba pro sběr ořechů je, když začínají pukat slupky a ořechy začnou samy padat. Tato doba nastala právě nyní. A protože vlašské ořechy bezesporu patří mezi naše domácí superpotraviny,  pojďme si o nich něco povědět. 

Jak sklízet, sušit a skladovat ořechy

Ořechy se nepokoušejte klátit, pokud jsou ještě zavřené, protože jsou nezralé a nepůjdou vyloupnout ze slupek. Buďte trpěliví, dokud nenastane jejich správný čas. 

  • Ořechy je třeba nejprve očistit (klidně i umýt a osušit). 
  • Následně se ořechy suší při teplotě maximálně 25 stupňů Celsia, nejlépe na sítu a v jedné vrstvě. Při vyšší teplotě jádra zhořknou nebo získají podivnou palčivou chuť. 
  • Po usušení uskladněte ořechy na teplém a suchém místě, nejlépe v měkkých proutěných koších či zavěšené v jutových pytlích.

Co dělat, když vás ořechy ušpiní

  • Ruce zbarvené od ořechů dohněda vyčistíte nejlépe citronem
  • Potřísněnou látku namočte do teplé vody a vyperte v horkém octu.

Jak zacházet s vyloupanými ořechovými jádry

  • Pokud budete přidávat do těsta nastrouhané ořechy, přidejte také trošku prášku do pečiva.
  • Vyloupaná jádra nejlépe ihned zapracujte do jídla či cukroví, zbytek dejte do mrazáku nebo naložte do medu.

Cukroví z ořechového těsta, které má zůstat měkké, nechte jeden až dva dny v otevřené krabičce, aby mohlo přijímat vlhkost ze vzduchu.

Využití skořápek ořechů

Ořechy máme v oblibě nejen kvůli jádrům, ale spoustu možností využití nabízejí i skořápky. Kromě klasických vánočních lodiček se svíčkami z nich můžete udělat také půvabné ozdoby, například na vánoční stromeček. Jak? 

  • Třeba tak, že slepíte půlky skořápek zpět do původního tvaru a středem protáhnete stužku nebo nitku na zavěšení. 
  • Skořápky můžete barvit pomocí sprejů, polepit sypkými kuchyňskými materiály – například krupicí nebo mákem. 
  • Při slepování dvou půlek vnitřek skořápky neodstraňujte.

Tip

Pokud vám zbyly ořechy z loňské sklizně, rozhodně je nevyhazujte. Stačí, když je namočíte i se skořápkami na 4 až 5 dnů do osolené studené vody – budou zase jako čerstvé.

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Zkontrolujte také
Close
Back to top button